menu
person

10:29
Кошти для програми «Доступні ліки» виділено вчасно. МОЗ закликає місцеву владу розподілити фінансування

З усієї України надходять повідомлення, що люди не можуть отримати препарати за програмою “Доступні ліки“. Лікарі не видають рецепти, а аптеки – ліки, кажучи, що немає фінансування. Це неправда – фінансування з національного рівня було виділено вчасно та в повному обсязі, але в усіх областях, крім двох, його не розподілено місцевою владою.

7 грудня Верховна Рада ухвалила бюджет на 2018 рік, 3 січня Державна казначейська служба України перерахувала в кожну область заплановану на січень суму. В регіони надійшло 83,3 млн грн з передбаченого на цей рік 1 млрд грн (кошти на перший місяць року).

Проте наразі лише дві області — Полтавська та Чернігівська — попіклувалися про своїх пацієнтів та направили кошти до кінцевих розпорядників, якими зазвичай є заклади охорони здоров‘я. Натомість в інших регіонах дотепер не ухвалені обласні та місцеві бюджети, не розподілено кошти по районах. Будь-які затримки в роботі програми створюють перерви в лікуванні для пацієнтів, які мають серцево-судинні хвороби, діабет ІІ типу та бронхіальну астму.

Пацієнти очікують, що вони підуть до лікаря, візьмуть рецепт та отримають свої ліки в аптеці. Натомість безвідповідальність в регіонах руйнує цю довіру, а разом з цим і здоров‘я людей.

Затримки найбільше відчувають найвразливіші пацієнти, у яких немає коштів, щоб придбати потрібні ліки самотужки. Те, як швидко люди отримають ліки, сьогодні залежить лише від місцевої влади.

Міністерство разом з Урядом працює, щоб вже в лютому було збільшено перелік ліків, які можна буде отримати за програмою на 100% безоплатно. Це відбудеться успішно за умови, що кожна область України налагодить роботу з програмою і нарешті кошти будуть перерховані до місцевих головних розпорядників.

Категорія: Корисна інформація | Переглядів: 532 | Додав: yurec26 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: