menu
person

09:24
Міжнародний день псоріазу
Всесвітній день псоріазу проводиться з ініціативи Міжнародної Федерації Асоціацій хворих на псоріаз щорічно 29 жовтня, починаючи з 2004 р. Цей День присвячений людям, хворим на псоріаз або псоріатичний артрит.
«Всесвітній день псоріазу» вже став, по істині, глобальним подією, яка дає голос мільйонам чоловік, хворих на псоріаз по всьому світу. Псоріаз являє собою одне з найбільш частих шкірних захворювань, на яке в середньому страждають від 2% до 7% жителів усієї планети. Найбільш ранній початок псоріазу було зафіксовано на Фарерських островах Данії, регіоні з холодним і вологим кліматом, де в чоловіків він починався в середньому віці 13 років, а у жінок 12 років, причому незалежно від наявності цього захворювання в сім’ї. Нагадаємо, псоріаз є хронічним неінфекційним захворюванням, це своєрідний дерматоз, що вражає в основному шкіру і може викликати запальне ураження суглобів.
Існує багато різних засобів і методів лікування псоріазу, але внаслідок хронічної рецидивуючої природи самої хвороби і нерідко спостерігаємої тенденції до прогресування з плином часу, псоріаз є захворюванням досить важким для лікування. Повне лікування в даний час неможливо, але можливі більш-менш тривалі, більш-менш повні ремісії, у тому числі й довічні. Однак при цьому завжди зберігається ризик рецидиву.
Міжнародний день псоріазу спрямований на підвищення поінформованості населення про дану проблему, на розвиток системи охорони здоров’я в цьому напрямку, на підтримку людей, які страждають на цю недугу.

Причини псоріазу
Неправильна реакція людського організму на зовнішнє середовище і подразників, які знаходяться в ній - це і є головна причина псоріазу. При такому недугу верхній шар шкіри відмирає набагато швидше, ніж зазвичай. На сьогоднішній день, псоріаз вважається спадковим багатофакторним захворюванням. В його основі може лежати безліч причин: порушення імунітету або обміну речовин, неврологічні або ендокринні розлади. Ці причини і є головним доказом того, що псоріаз - це неінфекційне захворювання, а значить і не заразне.

Симптоми псоріазу
Першою ознакою даного захворювання є поява на волосистій частині голови, колінах і ліктях червоних запалених плям, які лущаться і сильно сверблять. Зрідка можуть вражатися нігті. Псоріаз волосистої частини голови є найчастішою формою цієї недуги. Його викликає сильний стрес або ж ослаблена імунна система, також часто може передаватися у спадок. Спочатку на голові утворюються лускаті плями рожевого або червоного кольору, якщо ж лусочку спробувати зняти, то буде з'являтися кров. Висипання уповільнює ріст волосся. Поступово плями стають більші і грубіші. Їх з легкістю можна намацати на голові. На відміну від псоріазу волосистої частини голови, який найчастіше проявляється, існує ще й псоріаз нігтів, що виявляється рідше. Він може виникнути на основі інших уражених ділянок або на тлі псоріатичного артриту. Першим симптомом такої форми цієї недуги, є те, що хворі нігті нагадують звичайний грибок, вони стають чутливими. Стан нігтів поліпшується в літню пору. Виділяють три основних види псоріазу: зимовий (найпоширеніший), літній та невизначений. Залежно від цього, симптоми псоріазу можуть бути різними. Приміром, якщо у людини літній вид захворювання, то загострення у нього відбувається саме влітку. У такому випадку забороняється перебування на сонці.

Профілактирчні заходи для запобігання псоріазу
Перше, що рекомендується робити - це завжди підтримувати вологість шкіри, і не допускати її сухості. Однак, треба знати, що при деяких формах псоріазу дана рекомендації може тільки погіршити становище. Також потрібно намагатися уникати будь-яких ушкоджень шкіри: подряпин, саден, порізів. Слід не допускати травм під час підстригання нігтів. Швидкому розвитку псоріазу сприяють стреси і нервові перенапруження. Для запобігання недуги також потрібно відмовитися від тютюнових виробів та алкогольних напоїв.
Категорія: Медичний календар | Переглядів: 460 | Додав: yurec26 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: