menu
person

09:47
Підготовка до вагітності – запорука народження здорової дитини

Передчасні пологи, як правило, є наслідком  проблем зі здоров’ям у жінок, що виникають набагато раніше. Тож найкраща стратегія полягає у завчасній підготовці жінки до успішного настання вагітності, її нормального перебігу, успішних пологів і народження здорової дитини.

Саме у період до настання вагітності  лікарі мають широкі можливості  для діагностики та, особливо, лікування. Адже під час вагітності арсенал ліків  значно звужується, саме тому  період підготовки до вагітності – так звана прегравідарна підготовка необхідна особам майбутнім батькам, оскільки й жінка й чоловік однаково забезпечують майбутню дитину генетичним матеріалом і спільно несуть відповідальність за її здоров’я. Головне завдання прегравідарної підготовки – лікування наявних порушень здоров’я батьків для того, щоб пара вступила в гестаційний період з найкращим станом здоров’я  й повною психологічною готовністю.

За умови, якщо прегравідарна  підготовка виконана правильно, відбувається  зменшення материнської та малюкової смертності та захворюваності, в т.ч. й частка недоношених новонароджених; зменшується кількість передчасних пологів, особливо  у ранньому  та надранньому терміні; знижується  частота вроджених вад розвитку (у т.ч. синдрому Дауна). Зменшується кількість ускладнених вагітностей, що потребують госпіталізації, зменшується частота самовільних абортів.

Обстеження та підготовка до вагітності подружніх пар включає:

  • консультування до вагітності
  • анамнез
  • загальний огляд
  • оцінка вагінального біоценозу й обліку заліза
  • консультації суміжних спеціалістів

За 3 місяці до передбачуваного зачаття необхідно здійснити: визначити індекс маси тіла, вимірювання артеріального тиску і цитологічне обстеження, лабораторні дослідження крові і сечі, визначення групи крові та оцінка Rh-фактора, обстеження на сифіліс, ВІЛ-інфекцію/СНІД, визначення антитіл до кору, краснухи, вітряної віспи, визначення рівня глюкози. Пройти інструментальне дослідження – ультразвукове дослідження органів малого таза на 19-21 день циклу, молочних залоз на 5-11 день менструального циклу. Пацієнткам старше 35 років слід здійснювати мамографію.

З подружньою парою необхідно обговорити питання модифікації способу життя – відмова від шкідливих звичок, нормалізація режиму активності і відпочинку протягом доби, помірне фізичне навантаження, збалансований режим харчування, відмова від паління, вживання спиртних напоїв.

За 3 місяці до зачаття за необхідності слід здійснити вакцинацію проти вірусу кору, краснухи, вітряної віспи. Тривалість імунітету – 12 років. Додаткові заходи в жінок з гінекологічними захворюваннями та обтяженим акушерським анамнезом включають: виявлення й лікування гінекологічних захворювань, контрацепцію під час лікування, оцінка стану рубця на матці.

За наявності обтяжуючих факторів (переливання крові, переривання вагітності, позаматкова вагітність) варто визначити титр антитіл. За їх відсутності пацієнту, яка має  Rh-негативний тип крові, потрібно попереджувати про те, що у 28 тижнів вагітності резус-негативній жінці при резус позитивному батькові дитини, необхідно ввести антирезусний гаммаглобулін з обов’язковим введенням через 72 години після пологів..

Хочу нагадати, що найкращий час для настання нової вагітності після самовільного аборту не раніше, ніж через 6 місяців –  1рік. Вік жінки достовірно впливає на ступінь акушерського ризику: вік 15-19 років і старше 35 років пов’язані з високим ризиком анемії, передчасних пологів і прееклампсії, вроджених вад плоду.

Раціонально збалансована і завчасно здійснена прегравідарна підготовка значно знижує ймовірність народження дітей із вродженими вадами розвитку, достовірно позитивно впливає на соматичне здоров’я, тривалість життя новонародженого, знижує акушерські та пренатальні ризики, в тому числі рівень материнської і перинатальної захворюваності та смертності.

Районний лікар акушер-гінеколог Т.Я. Рябовол

 

Категорія: Корисна інформація | Переглядів: 521 | Додав: yurec26 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: