menu
person

15:27
Щоб перебування у медичному закладі було комфортним

Щоб перебування у медичному закладі було комфортним та відповідало стандартам якості світового рівня

Про зміни, позитивні напрацювання та підвищення рівня обслуговування жителів нашого району, які останнім часом відбулася в медичній галузі ми спілкувались з головним лікарем Добровеличківської центральної районної лікарні Петром Гинькутом.

Петре  Васильовичу, що представляє на сьогодні галузь охорони здоров’я району?

На даний час медична допомога населенню району надається: Добровеличківською центральною районною лікарнею та комунальним закладом «Добровеличківський районний центр первинної медико-санітарної допомоги», якому підпорядковані Добровеличківська, Піщанобрідська Тишківська, Липнязька, Перчунівська, Помічнянська амбулаторії загальної практики сімейної медицини, 7 фельдшерсько-акушерських  та 22 фельдшерських пунктів. Також в районі діють 4 виїзні бригади швидкої медичної допомоги. Але центральна районна лікарня лишається флагманом закладів охорони здоров’я району, де надається медична допомога населенню.

На сьогодні  ліжковий фонд Добровеличківської ЦРЛ становить 154 ліжка, в складі дитячого, інфекційного хірургічного, пологового, гінекологічного,  терапевтичного відділень та  відділення анестезіології та інтенсивної терапії.

Які зміни відбулися в центральній районній лікарні впродовж останніх років?

По-перше, впродовж останніх років Добровеличківська ЦРЛ активно доукомплектовувалися  медичними кадрами. Так за останні 3 роки 17 лікарів та 28  медичних сестер влилися в наші ряди.  Для семи лікарів, що приступили  до роботи центральній районній лікарні придбані квартири; шість лікарів забезпечені кімнатами в гуртожитку сімейного типу.

По-друге, значно поліпшилася матеріально-технічна база центральної районної лікарні.

У 2014 році за кошти Соловчука Л.В. після капітального ремонту та реконструкції розпочало роботу оновлене та затишне пологове відділення центральної районної лікарні, обладнане  новими меблями та медичним обладнанням за європейським зразком на загальну суму  понад 2 млн. гривень. У 2012 році  відремонтовано приміщення та відкрито Центр ранньої діагностики – сума переданих коштів Соловчуком Л.В. становить 120,0 тисяч гривень. У 2011 році, за сприяння знову ж таки Соловчука Л.В.,  придбано і встановлено найсучасний рентген апарат «TOSHIBA» вартістю 3 мільйони 500 тисяч гривень.

Впродовж останніх 3-х років центральна районна лікарня поповнилася новим медичним обладнанням ректоскопом з волоконним світловодом;  дерматоскопом; високочастотним електрохірургічним апаратом «Надія-2», 5 електрокардіографами,  фетальниим монітором, цифровим фетальним доплером, 2 кисневими концентраторами, 3-ма сухоповітряними стерилізаторами.

Для потреб центральної районної лікарні за рахунок допомоги соціально-відповідального бізнесу району в пологове та інфекційне відділення придбані пульсоксиметри,  в терапевтичне відділення холодильник, 3 комп’ютери.

У  пологове відділення центральної районної лікарні за рахунок коштів районного бюджету придбано дозатор шприцевий автоматизований, аналізатор гіпербілірубінемії фотометричний та опромінювач фізіотерапевтичний, що дало змогу поліпшити догляд за немовлятами та забезпечити їх необхідними лабораторними дослідженнями; для потреб ЦРЛ придбано аквадистилятор та індикатор очного тиску.

З метою забезпечення здійснення виїздів для надання амбулаторно-консультативної допомоги населенню району  у центральну районну лікарню за кошти районного бюджету придбано новий автомобіль.

У 2013 році розпочато проведення капітального ремонту дитячого відділення центральної районної лікарні, проведено ремонт операційного блоку, приміщенні стоматологічного відділення, конференц залу поліклінічного відділення, а також поточний ремонт внутрішньої тепломережі поліклінічного та хірургічного відділень. Відремонтовано та облаштовано 4 палати в хірургічному та терапевтичному відділеннях для інвалідів Великої Вітчизняної війни   на 10 ліжок. По корпусах лікарні проведено заміну вікон на енергозберігаючі  в кількості 175 шт.

Як бачите зміни в центральній районній лікарні проходять вагомі. А Вам не закидають, що всі ремонти та придбання зроблені для ЦРЛ, що з того жителям району?

Так говорили, і не один раз. Усе, що робиться в центральній районній лікарні – це для жителів усього району. Я Вам наведу такий приклад, на сьогодні у 2 рази, в порівнянні з минулим роком, зросла кількість вагітних з Новоукраїського, Вільшанського районів, які бажають народжувати в пологовому відділенні Добровеличківської ЦРЛ, адже аналогів такого затишного, комфортного, сучасного відділення, забезпеченого най новітніми меблями та обладнанням, на сьогодні, немає в області. Тож ласкаво просимо народжувати!

Чи зупинитеся Ви на досягнутому, адже  сьогодні в країні доволі тяжке фінансове становище. Чи буде продовжуватися надалі оновлення  центральної районної лікарні?

У нас і сьогодні проходять реальні зміни щодо поліпшення матеріально-технічного стану лікарні. Зараз проводиться ремонт дитячого відділення завдяки внескам соціально-відповідальних сільгоспвиробників району. Я хочу подякувати керівникам ТОВ «Влада-Агро», СФГ «Миргородської В.М.», ФГ «Неофіти», СТОВ «Агрофірма «Зоря», ТОВ «Діалог», СФГ «Євген», ПП «Стоїк», СФГ «Плаксієнко С.З.», СФГ «Васильєва Р.Д.», Мізецького О.О., Савранського М.В., Кульчицького І.П., МПШМД, які внесли свій вклад в ремонт дитячого відділення – надали матеріальну допомогу. Завдяки їм розпочато проведення ремонту у визначені терміни, але коштів ще недостатньо. При нагоді звертаюся до всіх сільгоспвиробників району, яким були надіслані запрошення щодо прийняття участі у ремонті дитячого відділення, з проханням допомагати у проведенні ремонту, щоб наші діти на лікуванні перебували у сучасних, затишних палатах та мали найкраще медичне обладнання для своєчасної діагностики та лікування.

Хочу зазначити, що згідно щоквартального моніторингу – рейтингових показників центральна районна лікарня знаходиться на 2-му місці серед лікувально-профілактичних закладів області щодо притоку позабюджетних коштів для забезпечення якісного медичного обслуговування населення, що включає і проведення ремонтів і придбання дороговартісного, але вкрай необхідного обладнання. Однак ці заходи виправдані, адже вчасна виявляємість тяжких захворювань на ранніх стадіях, коли ще можна вилікувати, у жителів нашого району одна з найкращих в області, тож недарма ми маємо такий сучасний Центр ранньої діагностики, робота якого  удосконалюється та послуги для населення розширюються.

По якості харчування пацієнтів в центральній районній лікарні, немає рівних лікарень в області. Щодня хворі мають якісний різноманітний раціон. Кожен день в меню м'ясо, риба, свіжі та консервовані овочі. Це все відбувається за рахунок безкоштовної допомоги: Якимчука М.Д.,  Селецької Н.Ф., Селецького В.П., Воробйова В. М., Череп Н. М., Савранського М. В., Гордієнка С. А., Стадніченка Р. В., Кошмана М.В., Шмалька О.І., Медвєдєва В.Є., Пиріжка В.В., Басистого В.В. та Басистого Ю.В., Куделі М.М., Плаксієнка С.З., Васильєва О.О., Попелюха Ю.І., Лаврентьєва В.О., Сидоренка В.В. , Коваля І.Г., Манько Т.І., Миндрула Л.А., Тирсенко Л.І. та ін.

На 2015-2017 роки заплановано провести теплосанацію корпусів лікарні, проектно-кошторисна документація на яку, між іншим, вже виготовлена.  Даний проект включає утеплення фасадів, заміну вікон та дверей на енергозберігаючі, реконструкцію опалювальної мережі лікарні, що зумовить економію десятки тисяч бюджетних коштів району, які були б витрачені на забезпечення температурного режиму в приміщеннях ЦРЛ.

Ще один пріоритетний напрямок нашого розвитку збереження та приток кадрового потенціалу до ЦРЛ, в першу чергу лікарів. Як зазначалося вище впродовж 3 останніх років 17 лікарів та 28  медичних сестер вже влилися в наші ряди і на сьогодні вирішується питання щодо придбання квартири лікарю-травматологу. На роботу до лікарні до кінця 2014 року  прибувають декілька лікарів, яким будуть надані затишні кімнати в гуртожитку ЦРЛ, адже налагоджений побут це також немаловажне питання для стимуляції, зацікавленості та творчого натхнення працівників. Хочу звернути увагу, що вище переховані позитивні зміни без розумної, належної підтримки керівників районної державної адміністрації та районної ради не відбулися б.

Наостанок, хочу зазначити, що колектив ЦРЛ, направляє всі свої зусилля на повернення довіри жителів району, та й не тільки нашого району, до медичних працівників, робить все необхідне, щоб перебування на лікуванні в ЦРЛ не лише повертало здоров’я пацієнтам, а й було комфортним та відповідало стандартам  якості світового рівня, адже жителі району цього варті! Чи не так?  

Розмову вела Лариса Лапа

Категорія: Новини закладу | Переглядів: 819 | Додав: yurec26 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: