menu
person

10:35
Вагітність та вірусні захворювання

З гострою патологією дихальних шляхів у вагітних доводиться зустрічатися кожному акушер-гінекологу та терапевту. Збудником даної патології є велика група вірусів. Грип – найбільш розповсюджене інфекційне захворювання серед вагітних.

Грип – гостре вірусне захворювання, яке передається повітряно-краплинним шляхом. Інкубаційний період становить 12-24 години. Хвороба, особливо у вагітних, розпочинається гостро: з підвищення температури тіла до 38-400 С, лихоманки, гострої вираженої інтоксикації: головного болю, слабкості, болю в очах; катаральних явищ: кашлю, нежиттю. Жінки під час вагітності  і перед пологами наймеш стійкі до інфекцій, а тому більше вразливі до захворювання на грип. Під впливом грипозної інфекції різко знижується  супротив організму вагітної. Вірус грипу викликає зараження вагітної, проникає через плаценту, порушуючи її цілісність, інфікує плід, в результаті чого наступає внутрішньоутробна смерть плода, або його загибель після народження, формування вад розвитку. У жінок, що перенесли грип, ГРВІ під час вагітності спостерігається велика кількість передчасних та стрімких пологів, передчасного відходження навколоплідних вод, вроджені вади розвитку, пневмонії та підвищений відсоток смертності дітей.

Ускладненнями найчастіше виникають при захворюванні жінок у другій половині вагітності.

Плід, інфікований вірусом грипу, не рідко гине під час пологів при перших переймах. Грип є причиною вад розвитку центральної нервової системи. Вивчення новонароджених та дітей раннього віку  інфікованих внутрішньоутробно вірусом грипу виявило, що 60% з них мають відхилення в фізичному та розумовому розвитку. У багатьох дітей спостерігається пізнє прорізування зубів, заїкання, дефекти мови, шкірно-алергічні захворювання, ГРВІ в період новонародженості, пневмонії на фоні вірусної інфекції.

Крім грипу, наявні інші гострі респіраторні захворювання, спричинені вірусами і несприятливо впливаючі на вагітність та пологи. Це – парагрип – протікає легше від грипу, по клінічним симптомам схожі. При парагрипі температура тіла субфебрільна – 370 С і небагато вище, ломота в м’язах та головний біль меншої інтенсивності, ніж при грипі.

  Аденовірус – часто спричинює звичайну простуду, але має особливості:

  • нежить часто з’являється на початку аденовірусної інфекції;
  • не рідко розвиваються кон’юнктивіти (запалення очей);
  • послаблення стільця;
  • спостерігається температура тіла 37-380 С.

         Риновірусні захворювання характеризуються:

  • нежиттю;
  • частим чханням;
  • помірно вираженим головним болем та болем у м’язах;
  • спостерігається температура тіла 36,6-37,20 С.

Всі вірусні простудні захворювання, потребують лікування, особливо лікування у вагітних жінок. Самолікування не допустиме. Якщо у вагітної жінки з’явилися перші незначні симптоми ГРВІ (закладеність носа, наростаючий кашель) необхідно негайно звернутися до лікаря жіночої консультації.

Імунізація жінок живою, або інактивованою протигрипозною вакциною не впливає на протікання вагітності.

Районний лікар акушер-гінеколог Т.Я. Рябовол

Категорія: Корисна інформація | Переглядів: 564 | Додав: yurec26 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: