menu
person

08:32
Вакцинація - запорука здоров’я дітей та дорослого населення

Цьогоріч Всесвітня організація охорони здоров’я визнала відмову від вакцинації глобальною загрозою людству. Наразі в Україні є достатньо вакцин проти всіх 10 захворювань за Календарем щеплень, а колективного імунітету (коли вакциновані 95-97% населення) - немає проти жодного. Яскравим прикладом необхідності вакцинації є масштабний спалах кору, що триває з літа 2017 року, протягом якого захворіли більше 100 тисяч українців та 36- померли. Далі коротко про захворювання, від яких захищають вакцини.

  • Гепатит В викликає вірус, який вражає клітини печінки та при тривалому перебуванні в них може спровокувати розвиток цирозу і раку печінки, а це може призвести до смерті. Вірусом можна заразитися контакті з кров’ю та інфікованими предметами – зубною щіткою, залізним гребінцем, приладдями для татуажу, гоління, якими користувалася інфікована людина.
  • Туберкульоз. Збудниками туберкульозу є небезпечні для здоров’я мікобактерії. Для немовлят захист від туберкульозу дуже важливий, оскільки у випадку зараження туберкульозом у перший рік життя існує високий ризик захворіти на туберкульозний менінгіт, який вражає мозкові оболонки. В цьому випадку туберкульоз особливо тяжко піддається лікуванню і часто має летальні наслідки. Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом (від хворої людини до здорової при чханні, кашлі). Можливі наслідки: ураження кісток, туберкульозний менінгіт, смерть.
  • Поліомієліт викликає вірус, який передається через брудні руки, забруднені харчові продукти і воду, іноді — повітряно-крапельним шляхом, вражає нервові клітини, що відповідають за рухи, і викликає параліч. Паралітична форма поліомієліту невиліковна. Ліків від поліомієліту не існує, однак його можна попередити за допомогою імунізації.
  • Дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом, проявляється у вигляді ангіни, під час якої у горлі утворюються плівки, що ускладнюють дихання і можуть призвести до смерті.
  • Кашлюк передається повітряно-крапельним шляхом, характеризується запаленням дихальних шляхів і супроводжується нападами спазматичного кашлю, який  може призвести до зупинки дихання.
  • Правець передається при потраплянні в рани зараженого грунту, предметів (наприклад, цвяхів), проявляється сильними судомами, які можуть призвести до переломів кісток.
  • ХІБ-інфекція (гемофільна інфекція) передається повітряно-крапельним шляхом, у дітей від 5 років провокує розвиток пневмонії, гнійного менінгіту, запалення надгортанника, що призводить до задухи (епіглотиту), запалення середнього вуха, суглобів, кісток, "зараження" крові (сепсису).
  • Кір, краснуха і  епідемічний паротит (свинка) передаються повітряно-крапельним шляхом. Симптомами кору є висока температура, нежить, кашель, висип, іноді блювання і пронос, краснуха проявляється висипом, незначном підвищенням температури, у деяких випадках — запаленням суглобів, а епідемічний паротит характеризується ураженням слинних та статевих залоз, підшлункової залози. Кір, а в рідких випадках і паротит можуть призвести до смерті. Краснуха і паротит особливо небезпечні під час вагітності.

Дорослі теж мають вакцинуватись - кожні 10 років.

За національним Календарем профілактичних щеплень усі дорослі повинні вакцинуватись від дифтерії і правця. Вакцини проти цих хвороб формують імунітет на 10 років, тому важливо регулярно (кожні 10 років) робити щеплення. Якщо в дитинстві не вакцинувалися, або невідомо, вакциновані чи ні, необхідно отримати повний курс вакцинації, що мав бути у дитячому віці проти дифтерії та правця.

Пам’ятайте, що відмова від вакцинації - це найбільша помилка, адже саме вакцинація є найуспішнішим методом боротьби із захворюваннями та смертністю. Вчасна вакцинація захищає життя, а загальне охоплення у 95% може назавжди викорінити захворювання, як явище.  Саме за рахунок проведення масової імунізації населення у 1980 році було офіційно оголошено про успішну ліквідацію у світі такого захворювання як натуральна віспа.Якщо з якихось причин ваша дитина або ж дорослий член родини не були вакциновані відповідно до Календаря профілактичних щеплень- зверніться по консультацію до свого сімейного лікаря чи педіатра. Імунізація — це найбільша інвестиція в майбутнє!

Лікар-інфекціоніст Добровеличківської ЦРЛ
Молодчук О.Л.

Категорія: Корисна інформація | Переглядів: 533 | Додав: yurec26 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: