menu
person

10:28
Всесвітній день боротьби проти ХОЗЛ

Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень заснований Глобальною ініціативою по боротьбі проти хронічної обструктивної хвороби легень і проводиться у всьому світі щорічно 17 листопада. У цей День фахівці охорони здоров’я та групи пацієнтів проводять різні заходи, робляться глобальні кроки щодо підвищення обізнаності про ХОЗЛ і поліпшенню допомоги пацієнтам.

Хронічні обструктивні захворювання легень (ХОЗЛ) – повільно прогресуюча хвороба дихальних шляхів, яка викликає значне погіршення функції легень. Це захворювання накладає суттєві обмеження на життя пацієнтів. Типовими симптомами хвороби є кашель, виділення мокротиння (слизу) та проблеми з диханням (задишка).

Згідно з останніми даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), на сьогодні близько 210 млн. осіб є хворими на ХОЗЛ, а щороку ХОЗЛ вбиває більш ніж 2,75 мільйонів людей. Тож, захворювання стає 4-ю провідною причиною смерті в усьому світі поряд із ВІЛ/СНІД. Задишка (проблеми з диханням), яка є основним симптомом ХОЗЛ, має стійкий та прогресуючий характер і серйозно впливає на якість життя пацієнтів. В найбільш серйозних випадках симптоми ускладнюють життя пацієнтові настільки, що унеможливлюють виконання найпростіших побутових дій - таких, як умивання та одягання.

За прогнозами фахівців, ХОЗЛ у 2020 році посяде в світі третє місце серед причин смертності, а на сьогодні воно має вищий показник летальності, ніж серцево-судинні хвороби.

За твердженням ВООЗ у світі 50% випадків ХОЗЛ не діагностується саме з вини пацієнтів.

Основними факторами ризику розвитку хронічної обструктивної хвороби легень є паління тютюну, забруднення повітря всередині приміщень і на вулиці, а також вплив пилу та хімічних речовин на робочих місцях

Варто знати:

  • ХОЗЛ прогресивно знижує можливість пацієнтів дихати;
  • більше половини людей з ХОЗЛ навіть не підозрюють про своє захворювання;
  • лікування спрямоване на допомогу хворим ХОЗЛ;
  • чим раніше діагностовано ХОЗЛ і розпочато лікування, тим краще прогноз;
  • основні симптоми ХОЗЛ - кашель, вкорочення дихання, гіперпродукція мокроти;
  • для підтвердження діагнозу необхідно дослідження функції зовнішнього дихання - спірометрія;
  • хоча існують декілька факторів ризику ХОЗЛ, паління є головним , і необхідно докласти усіх зусиль у боротьбі з ним та підтримку тих, хто бажає припинити паління.

Своєчасне звернення до лікаря та розпочате раннє лікування дає змогу призупинити розвиток ХОЗЛ, а в деяких випадках і ліквідувати захворювання.

 

Категорія: Медичний календар | Переглядів: 577 | Додав: yurec26 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: