menu
person

09:17
Всесвітній день боротьби з діабетом

14 листопада 2016 року - Всесвітній день боротьби з діабетом - введено в 1991р. IDF і WHO у відповідь на загрозу зростання захворювання на цукровий діабет у всьому світі

Довгий час люди не мали можливості і коштів боротися з цією хворобою. Діагноз «цукровий діабет» не залишав пацієнтові ніякої надії не тільки на одужання, але і на життя: без інсуліну - цього гормону, що забезпечує засвоєння тканинами глюкози, хворий організм існувати не може, і був приречений на згасання. Але сталося відкриття, врятувала життя мільйонам людей. У січні 1922 р. молодий канадський вчений Фредерік Бантінг зробив ін'єкцію інсуліну 14-річному хлопчикові, Леонарду Томпсону, який страждав важкою формою цукрового діабету.

Після декількох ін'єкцій інсуліну хворому стало помітно легше, а через півроку він повернувся до нормального життя. Звістка про першої клінічної апробації інсуліну Ф.Бантингом і його колегою Ч.Бестом стало міжнародною сенсацією. Замість того, щоб отримати патент на інсулін і згодом казково розбагатіти, Бантінг передає всі права Торонтскому університету. В подальшому права на виробництво інсуліну перейшли до Канадського раді з медичних досліджень, і наприкінці 1922 р. новий препарат з'явився на ринку ліків. Відкриття Фредеріка Бантінга і Чарльза Беста врятувало мільйони людських життів, і, хоча цукровий діабет і до цього дня невиліковний, завдяки інсуліну люди отримали можливість тримати цю хворобу під контролем.

З 2007р. Всесвітній день боротьби з діабетом проводиться під егідою ООН. 14 листопада було обрано з тим, щоб увічнити заслуги Ф.Бантинга, який народився 14 листопада 1891.

Метою Всесвітнього дня боротьби з діабетом є підвищення поінформованості про діабет – не тільки про кількість хворих на цукровий діабет, але і про те, як можна запобігти розвитку цієї хвороби у багатьох випадках.

Всесвітній день боротьби з діабетом відзначається по всьому світу членами двохсот асоціацій Міжнародної Діабетичної Федерації більш ніж у 160-ти країнах, його відзначають всі держави – члени ООН.

Цукровий діабет 1-го типу

Цукровий діабет 2-го типу

 
Категорія: Медичний календар | Переглядів: 616 | Додав: yurec26 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: