menu
person

11:38
Всесвітній день боротьби з раком грудей

Всесвітній день боротьби з раком грудей проводиться щорічно 15 жовтня. Приурочені до цього дня заходи проходять у більш ніж 44 країнах світу.
Мета проведених в цей День заходів - звернути увагу суспільства на проблематику раку грудей, покращити знання з цього питання, з тим, щоб стала можливим діагностика захворювання на початковій стадії, та здійснено належного лікування.
Рак молочної залози - одне з найпоширеніших онкологічних захворювань серед жінок. Особливо ризикують стати жертвами цієї хвороби представниці «слабкої статі», вік яких вже наближається до сорока років. У всьому світі в останні десятиліття розгорнулася кампанія по боротьбі з раком молочної залози.

Як провести самоогляд молочної залози

З 10 виявлених у молочній залозі змін 9 виявляють самі жінки, оскільки ніхто не знає стан своїх молочних залоз краще їх. азумеется,мова йде про жінок, які опанували методикою самообстеження - найпростішим і доступним способом вчасно виявити неполадки в грудях.
Обстеження краще проводити в один і той же день менструального циклу, так як протягом місяця відбуваються зміни розміру і структури грудей. Найбільш вдалий час - на 5-6 день від початку менструацій, коли молочна залозазнаходиться в розслабленому стані, а при настанні менопаузи - в один і той же день кожного календарного місяця. Проводьте в себе обстеження щомісяця, але не частіше - інакше зміни можуть щоразу бути занадто незначними, щоб Ви їх помітили. Проводитеобстеження при хорошому освітленні.
Приступаючи до самообстеження, постарайтеся заспокоїтися і розслабитися. Ставтеся до цього як до звичайної гігієнічної процедури. Пам'ятайте, що більшість виявлених у молочній залозі змін є доброякісними.
Обстеження складається з 6 етапів, але при правильній і послідовній організації займає небагато часу.

Перший етап: огляд білизни.
Незначні виділення з соска можуть залишатися непоміченимина його поверхні, але залишати сліди на бюстгальтері. Тому необхідно ретельно оглянути ліфчик: чи немає на ньому слідів виділення з соска у вигляді кров'янистих, бурих, зеленуватих або жовтуватих плям, кірок.

Другий етап: загальний вигляд залоз.
азденьтесь до пояса, встаньте перед дзеркалом. Вільно опустіть руки. Уважно огляньте в дзеркалі кожну груди. Перевірте, чи немає якихось змін величини, форми, контурів грудей (одна груди можуть бути трохи більше, це нормально). Зверніть увагу насиметричність обох залоз, чи розташовані залози на одному рівні, рівномірно чи вони переміщуються при піднятті і закладі рук за голову, нахилах, поворотах праворуч і ліворуч. Чи немає фіксації або зміщення однієї з залоз в сторону?
Підніміть руки перед дзеркаломвгору. Знову огляньте по черзі молочні залози, звертаючи увагу на зміщення їх догори, в сторони або донизу; зміна форми з утворенням підвищення, западання, втягування шкіри або соска; поява крапель рідини з соска при цих діях.

Третій етап: стан шкіри.
Еластична чи шкіра, чи добре вона збирається в складку?
Відзначаються чи зміни кольору, наявність почервонінь всієї поверхні чи окремих ділянок, висипки, попрілості, змін, що нагадують "лимонну кірку". Перевірте,чи немає ущільнень, набухання, ямочок або горбків, утягнутості, виразок і зморщеності шкіри.
Не слід брати тканину молочної залози в складку між пальцями, так як через її часточкової будови може створитися помилкове враження пухлинногоущільнення.

Четвертий етап: обмацування в положенні стоячи.
Цей етап зручно проводити під час миття у ванній кімнаті. Намилені пальці рук сприятимуть обмацуванню молочних залоз. Якщо обстеження проводиться в кімнаті,рекомендується використовувати лосьйон або крем. Правою рукою досліджуйте ліву груди, а лівою - праву. Пальпація проводиться подушечками, а не кінчиками пальців, чотирма або трьома зімкнутими пальцями, круговими проникаючими пружними рухами. Великий палець у пальпаціїне бере участь. При великих розмірах залози протилежна рука підтримує її.
Спочатку проводиться так зване поверхнево-ознайомлювальне промацування, коли подушечки пальців не проникають у товщу залози, що дає можливість виявити невеликіосвіти, розташовані безпосередньо під шкірою. Потім проводиться глибоке промацування, коли подушечки пальців послідовно поступово досягають ребер. Пальпацію слід проводити від ключиці до нижнього краю ребер і від грудини до пахвової лінії, включаючипахвову область, де можливе виявлення збільшених лімфовузлів.

П'ятий етап: обмацування в положенні лежачи.
Це найбільш важлива частина самоперевірки, тому що тільки так можна добре промацати всі тканини. При цьому відзначають, якімолочні залози на дотик під пальцями і запам'ятовують ці відчуття.
Пальпацію проводять, лежачи на порівняно твердій, плоскій поверхні; можна підкласти під обследуемую залозу валик або жорстку подушку, руку витягнути уздовж тулуба або завести за голову.

Шостий етап: обстеження соска.
При огляді сосків необхідно визначити чи немає змін їхньої форми і кольору, не втягнуті чи, не мокнуть, чи немає виразок або тріщин. Необхідно прощупати сосок і підсоскову область, тому що під соском можебути пухлина. Ця зона в жінок досить чутлива і у деяких супроводжується еротичними або неприємними відчуттями.
На закінчення потрібно обережно взяти сосок великим і вказівним пальцями і натиснути на нього, відзначаючи при цьому характер виділень знього або відсутність їх.

Якщо ви вважаєте, що з моменту останнього огляду відбулися помітні зміни, ви повинні негайно звернутися до лікаря.

Якщо Ви щось виявили.
Не лякайтеся намацавши ущільнення, вони можуть мати природний характер, з'являтися в грудях жінки за тиждень до менструації. В цей час груди збільшуються, важчає, може з'явитися біль, і в ній промацуються маленькі горбки, схожі на зернятка апельсина. Це набряклі молочні залози, і вони розсмокчуться, як тільки почнеться менструація.

Поява ущільнень у молочній залозі може бути пов'язано зі збільшенням тканини молочної залози під дією гормону естрогену. Це можуть бути так звана фіброаденома чи кістозно-фіброзна мастопатія. Зазвичай вони безпечні і мають тенденцію до переродження в рак не більше, ніж сама тканина молочної залози, але необхідно обстежитися, щоб напевно виключити рак.

Підозра на рак виникає при наступних відмітних ознаках: несподівано з'явилося ущільнення, часто більш щільне, ніж інші, і часом нерухоме; втягнення соска або відхилення від звичайного стану; виділення або просочування крові з соска; збільшення регіонарних лімфовузлів (пахвових, над-і підключичних). При будь-якому з перерахованих ознак необхідно звернутися до лікаря. Не чекайте, що зміни пройдуть самі собою. Лікар сам обстежить ущільнення і, якщо що-небудь викличе у нього сумніви, - відправить вас на консультацію до фахівця.

Якщо фахівцю воно здасться підозрілим, він проведе ретельне обстеження, в тому числі візьме біопсію (якщо це можливо) і, можливо, порадить вам його видалити. Подібна операція повинна бути проведена дуже швидко. Після гістологічного дослідження видаленого освіти вам поставлять остаточний діагноз щодо природи пухлини. Чотири з п'яти пухлин виявляються зовсім безпечними.

Навіть якщо пухлина виявиться злоякісною, при ранньому виявленні раку багато хірургів не бачать необхідності в повному видаленні грудей. Зазвичай для обстеження видаляють ще й один або кілька лімфатичних вузла під пахвою, щоб упевнитися, що хвороба не поширилася далі. Якщо все гаразд, то тоді просто видаляють пухлину в грудях і потім проводять курс радіотерапії.

Своєчасне звернення до лікаря (як тільки ви виявили ущільнення) - це шанс на повне одужання і можливість уникнути операції, з якою будь-якій жінці так важко примиритися і психологічно, і емоційно.

Категорія: Медичний календар | Переглядів: 726 | Додав: yurec26 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: