menu
person

10:12
Всесвітній день контрацепції
 

Починаючи з 2007 року за ініціативою десяти міжнародних організацій так чи інакше пов’язаних з проблемами планування сім’ї почав відзначатися «Всесвітній день контрацепції». Щорічне подія проводиться 26 вересня.

 

Організації, які виступили ініціаторами проведення «Всесвітнього дня контрацепції» - це Азіатсько-Тихоокеанська рада з контрацепції, Агентство США з міжнародного розвитку, Європейське товариство контрацепції і репродуктивного здоров’я, Німецький фонд світового населення, Латиноамериканський Центр «Здоров’я та Жінка», Міжнародна федерація дитячої та підліткової гінекології, Марі Стоупс Інтернешнл, Міжнародна федерація планування сім’ї, Рада з народонаселення і Pan American Health and Education Foundation.

 

Міжнародний день контрацепції, за задумом організаторів, повинен привернути увагу влади та громадськості до проблем які виникають внаслідок недостатнього статевого виховання і зневаги до засобів контрацепції.

 

Методи контрацепції


Бар'єрна контрацепція

Це найнадійніший варіант захисту від небажаної вагітності, а якщо йдеться про чоловічий презерватив, то і майже від усіх статевих інфекцій. Види бар'єрної контрацепції:

  •     презервативи: чоловічий і жіночий;
  •     матковий ковпачок;
  •     піхвова діафрагма.

Чоловічий презерватив знайомий усім, а про жіночий мало хто знає. Він являє собою поліуретановий мішечок, який вставляється в піхву і утримується там за допомогою спеціальних кілець. Ефективність такого методу надзвичайно висока запобігання небажаній вагітністі в 98% випадків. Крім цього, обидва види презервативів – це надійна контрацепція для чоловіків і жінок, що захищає від проникнення в організм статевої інфекції. Єдине, чого варто побоюватися, – неякісного виробу, який рветься.

Ковпачок і діафрагма не захищають від інфікування, але оберігають від небажаної вагітності. Їх застосування – це варіант безпечної контрацепції після пологів і під час грудного вигодовування. Проблема використання ковпачків і діафрагми полягає в тому, що вони надягаються безпосередньо на шийку матки, а це зможе зробити не кожна жінка. Крім того, є підтверджені дані виявлення потужної алергічної реакції на латекс, з якого виготовляються жіночі бар'єрні контрацептиви.

 

Оральна контрацепція

Йдеться про гормональні таблетки, які слід приймати регулярно, в один і то самий час. Пропуск одного-двох прийомів загрожує миттєвим зачаттям. Препарати оральної контрацепції мають деякі недоліки:

  •     підбір засобів здійснюється виключно лікарем з урахуванням усіх нюансів;
  •     великий перелік захворювань-протипоказань;
  •     незручний графік прийому.

Крім цього, оральні контрацептиви можуть спричинити порушення у роботі ендокринної та серцево-судинної системи. Підбір гормональної контрацепції для жінок повинен виконувати лікар-гінеколог.

 

Спіралі

Це популярний контрацептив, який встановлюється в шийці матки і виконує свої функції протягом 3-5 років. Інша його назва – вагінальна спіраль. Її встановлюють тільки жінкам, що народжували, за відсутності патологічних змін у шийці матки і безпосередньо в самому органі.

Проблеми з такою контрацепцією:

  •     уже встановлену спіраль організм може відторгнути, тоді почнеться запальний процес з утворенням гною в місцях дотику спіралі з тканинами;
  •     менструації можуть стати більш тривалими і рясними;
  •     спіраль у деяких випадках просто випадає.

Крім цього, встановлена внутрішньоматкова спіраль не є гарантією запобігання від небажаної вагітності. Медицині відомі випадки, коли зачаття відбувалося і за наявності такого контрацептиву.

 

Посткоїтальна контрацепція

Засоби екстреної контрацепції після статевого акту можуть застосовуватися тільки в тому випадку, коли не було можливості придбати презерватив. Постинор – найвідоміший препарат цієї категорії. Жінці необхідно прийняти одну таблетку відразу після статевого акту.

Посткоїтальна контрацепція повинна сприйматися як перша допомога і застосовуватись не частіше двох разів на місяць. Інакше ліки можуть спровокувати небезпечну для життя жінки кровотечу.

 

Календарний метод

Це сумнівний метод, який все ще користується популярністю. Суть його полягає у визначенні «небезпечних» днів, коли настає овуляція. Імовірність зачаття в цей період неймовірно висока.

Проблема полягає не тільки в нестабільному менструальному циклі, але і в тому, що овуляція може наступати на день пізніше або раніше. Крім цього, календарний метод контрацепції не захищає від статевих інфекцій.

 

Оптимальним способом вибору методу контрацепції буде відвідування лікаря-гінеколога (для жінок) або андролога (для чоловіків). Вірити на слово про чудодійний «перерваний акт» чи спринцювання кока-колою не варто – це ненадійно й абсурдно.

Якщо немає можливості звернутися за консультацією до фахівців, то можна сміливо користуватися презервативом – це найкращий спосіб контрацепції і під час вагітності, який підходить абсолютно всім і характеризується високим рівнем надійності.

Категорія: Медичний календар | Переглядів: 564 | Додав: yurec26 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: