menu
person

09:22
Всесвітній день здоров’я ротової порожнини
Всесвітній день здоров’я ротової порожнини відзначається 20 березня.

Мета цієї календарного події - використати 20 березня як можливість для додаткового проведення заходів та ініціатив, спрямованих на підвищення інформованості широкої громадськості в питаннях гігієни порожнини рота, а також розширення наукової бази з вивчення впливу захворювань порожнини рота на загальний стан здоров’я і розробка ефективних методів профілактики.

Найтвердіша речовина в людському тілі - зубна емаль. До речі, назву «молочні зуби» придумав Гіппократ, який був переконаний, що найперші зуби дитини формуються з молока.

Люди, які чистять зуби три рази на день, рідше страждають від надмірної ваги. До такого висновку прийшли японські вчені. Як повідомляється, вони вивчили спосіб життя 14 тис. людей.

Людський язик - це єдиний м’яз, котрий не прикріплен по обидва боки і вважається самою гнучкою і рухливою частиною тіла, причому кожен язик унікальний, як відбитки пальців, однакових не існує.

Жінки на 20% краще за чоловіків розрізняють солодкий смак, вони також на 10% є більш чутливими до кислої їжі. Цей факт пояснюється фізіологією організму. У жінок більше смакових рецепторів, тому основна частина жіночого населення Землі любить цукерки, тістечка та інші солодощі.

На язику розташовуються так називається смакові сосочки, в кожному з яких знаходиться близько 100 клітин-рецепторів, вони живуть в середньому до 10 днів, після чого замінюються новими. Тому протягом життя людина може відчувати смак однієї і тієї ж їжі по-різному. Смакові рецептори розташовані не тільки на язику. Близько 10% таких рецепторів розташовуються на внутрішній стороні щік і піднебінні.

Більш ніж 90% людей у світі страждають тими чи іншими стоматологічними захворюваннями. Багато захворювань безпосередньо пов’язані зі здоров’ям порожнини рота.

Методи підтримки правильної гігієни ротової порожнини

Найнеобхідніша умова для здоров'я зубів та ясен - це підтримка правильної гігієни ротової порожнини. Здорові зуби - це не просто складова привабливої зовнішності та гарного самопочуття. Це ще і запорука повноцінного харчування і розбірливої мови. Від стану ротової порожнини багато в чому залежить здоров'я Вашого організму в цілому.

Щоденна профілактика, у тому числі правильне чищення зубів зубною щіткою і зубною ниткою, дозволяє запобігти розвитку захворювань ротової порожнини, і ці процедури є менш болісними, дорогими та проблемними, ніж лікування уражень, які могли б бути зупинені на початковій стадії.

Між регулярними візитами до стоматолога кожен із нас має дотримуватися простих рекомендацій, що значно зменшує ризик розвитку карієсу, пародонтиту й інших захворювань ротової порожнини. До них відносяться:
  • Двічі на день чистіть зуби зубною щіткою і щодня прочищайте міжзубні простори зубною ниткою
  • Дотримуйтеся збалансованого режиму харчування, обмежуючи проміжні закуски між основними прийомами їжі
  • Використовуйте продукти для догляду за ротовою порожниною із вмістом фтору, у тому числі й зубну пасту із вмістом фтору
  • Полощіть рот ополіскувачами із вмістом фтору, дотримуючись рекомендацій Вашого стоматолога
  • Якщо Ви живете в місцевості, де вода не фторується, стежте за тим, щоб Ваша дитина у віці до 12 років споживала збагачену фтором воду або харчову добавку фтору.
Категорія: Медичний календар | Переглядів: 512 | Додав: yurec26 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: