menu
person

08:54
28 липня – День боротьби з вірусними гепатитами

Вірусні гепатити - це група інфекційних захворювань, які вражають печінку, викликаючи в ній гострий або хронічний запальний процес. Дана група захворювань становить серйозну медичну та соціальну проблему у зв’язку з широкою розповсюдженістю, а також можливим розвитком цирозу, раку печінки та інвалідизації.
Всього існує 8 типів вірусів гепатиту, але найбільш поширеними на території України є 4: A, B, C та Е. Вираженість симптоматики при гепатиті залежить від типу вірусу. Захворювання може проявлятися збільшенням печінки, болем у правому підребер’ї, відчуттям важкості у цій ділянці, жовтяницею та свербінням шкіри, підвищенням температури тіла, нудотою, блювотою, потемнінням сечі та знебарвленням випорожнень, загальною слабкістю та зниженням працездатності.

Вірусні гепатити А (хвороба Боткіна) та Е – це гострі кишкові інфекції з фекально-оральним механізмом передачі та переважним ураженням печінки. Джерелом зараження є хвора людина в початковому періоді захворювання. Вірус передається через забруднену воду, продукти харчування, брудні руки за умов недотримання гігієнічних норм. Щоб уникнути інфікування необхідно: використовувати для пиття, миття посуду, овочів та фруктів лише перекип’ячену воду, ретельно мити руки з милом, використовувати індивідуальні рушники, вживати якісні продукти харчування.

Більшу загрозу становлять вірусні гепатити- В і С, оскільки для них  характерне більш тяжке ураження печінки на фоні можливого безсимптомного перебігу або  слабо вираженої симптоматики, тоді людина не підозрює про наявність у неї захворювання, що більш характерно для гепатиту С, який ще називають «лагідним убивцею». На сьогодні кількість хворих на гепатити В і С в Україні –  близько 8%, тобто майже 4 млн людей, проте насправді ж таких людей може бути набагато більше. Тому кожна людина повинна знати, як передаються дані хвороби.

Заразитися цими небезпечними захворюваннями можна наступними шляхами:

  • При контакті з кров’ю хворого. Хворий гепатитом також як і інші люди відвідує стоматологічні кабінети, салони манікюру, татуажу, пірсингу, де йому проводяться різні медичні маніпуляції.
  • При статевих відносинах. Вірогідність заразитися таким шляхом для гепатиту В вище (близько 30%) ніж для гепатиту С.
  • Від хворої матері внутрішньо-утробно або під час пологів.

При обіймах, поцілунках, побутових контактах інфікування вірусними гепатитами не відбувається. Проте близькі хворих людей повинні враховувати, що джерелом небезпечних вірусів є приладдя для гоління, зубні щітки, манікюрні інструменти хворого, а також інші предмети, на які потрапляє кров.

Основною метою лікування є видалення або стійке пригнічення вірусів гепатитів В та С.

У травні 2016 року було прийнято стратегію, що передбачає ліквідацію вірусних гепатитів В і С до кінця 2030 р. Зокрема, до 2020 року пропонується знизити кількість нових випадків захворювання на 30%, скоротити смертність на 10%.Справжнім проривом у медичній науці стали нові ліки, завдяки яким вірусний гепатит С став виліковним! Нові противовірусні препарати набагато краще переносяться пацієнтами та практично не мають побічних реакцій. Їх ефективність складає 90- 100% при тривалості курсу лікування 3-6 місяців.

Єдиним ефективним засобом специфічної профілактики вірусних гепатитів А і В, на сьогодні, є вакцинація, після чого людина має імунітет, в середньому, на 8-10 років. Від гепатиту В проводять щеплення новонароджених в першу добу життя, в 2 та 6 місяців, а дорослим- кожні 8-10 років. Також ведеться розробка вакцин проти гепатитів Е та С.

Станом на 01.07.19 року, у Добровеличківському районі на обліку з гепатитом В перебуває 17 осіб, з гепатитом С - 34. Дізнатися більше про захворювання, діагностику, лікування та пройти обстеження на вірусні гепатити можна у кабінеті інфекційних захворювань, що знаходиться на I-му поверсі поліклінічного відділення Добровеличківської ЦРЛ.

Пам’ятайте, що специфічна профілактика, своєчасна діагностика та ведення здорового способу життя - запорука не тільки особистого здоров'я, але й безпеки оточуючих людей.

Лікар-інфекціоніст Молодчук О.Л.

 

Категорія: Медичний календар | Переглядів: 557 | Додав: yurec26 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: